Veritabanı Nedir ?


Veritabanı (database) adından da anlaşılabileceği gibi verilerin bulunduğu alandır diyebiliriz. Bilgisayarınızdaki programlar, web siteleri, bankalar gibi çeşitli birçok alanda adı geçer. Yazılımların üzerindeki veriler buralara kaydedilir.
Örnek vererek anlatmak gerekirse;

Siz bir web sitesine kayıt olduğunuz zaman kayıt sırasında girdiğiniz kullanıcı adınız, şifreniz, mailiniz gibi bilgiler o sitenin veritabanında tutulur. Daha sonra siz giriş yapmak istediğinizde bu veritabanına gidilerek giriş yapmak istediğiniz kullanıcı adı ve şifre bilgisi doğrumu diye kontrol edilir.

Antivirüs programları, bilgisayarınızdaki virüsleri bulabilmek için tespit edilmiş virüslerin bir listesini tutan veritabanı bulundurur hatta yeni virüsler çıktığı zaman sizden veritabanını güncellemeye dair bir istekte bulunur. Bilgisayarınızı tararken bu veritabanındaki bilgilere göre tarar.


Muhasebe programları, üzerine yapılan kayıtları bir veritabanında tutarlar. Kullanıcı daha sonra bu kayıtlara ulaşmak istediğinde veritabanına kayıt etmiş olduğu bilgilere ulaşır.

Banka, resmî kurum ve kuruluşlarda veritabanı kullanırlar. Hastanelerde görülen son zamanlarda gelen T.C. Kimlik numarası ile sıra alma cihazlarıda devletin veritabanını kullanır ve sizin girdiğiniz T.C. Numarasına göre sıra alırlar.

Veritabanları çeşit çeşittir. Unutmamalısınız ki; bir bankada kullanılan yada resmî bir kurumda kullanılan veritabanı, gelişmiş bir web sitesinde kullanılan veritabanı ve basit sitelerde kullanılan veritabanları ayrılır.
Yani demek istediğim şu ki; ihtiyaca ve güvenlik önemine göre kullanılan veritabanı değişir.

Bir bankanın para akışı bilgilerini kaydettiği veritabanı ile ofis tanıtım sitesinin veritabanının aynı olmasından bahsedilemez bile, bunun zaten çoğunuz farkına varabiliyor olmalısınız.

Biz PHP ile kodlanmış basit ve orta düzey uygulamalar ile web sitelerinde kullanılan bir veritabanı olan MySQL‘u göreceğiz.

eritabanı dediğimiz verilerin tutulduğu kısım veritabanı programları tarafından işlenir. Günümüzde belli başlı kullanılan veritabanları vardır. Bunlardan en ünlü birkaç ismi saymak gerekirse;

MySQL
MSSQL
Oracle

sayılabilir. Tabii ki bunların kullanım yerleri ve amaçları farklıdır. İhtiyaca göre seçilirler. Bu konularıda ileride göreceğiz.(http://yazilimyazari.com)

Yorumlar