Greenwich nedir?


Genel saat ayarlamaları, Londra’da bulunan “Greenwich Rasathanesi”nin sunmuş olduğu bilgiler doğrultusunda yapılmaktadır. Bu Greenwich esası, ilk olarak 1880’de kabul edilmiş ve Greenwich bölgesinden geçen meridyene göre tüm dünyada 24 saatlik saat verileri belirlenmiştir.

Bu bölgede bulunan meridyenler 15 derece aralıklarla bulunmakta ve her bir meridyenin arasında bir saat fark olmaktadır. Günümüzde hemen hemen tüm ülkelerde Greenwich ayarı kullanılmaktadır. Bu ayarlamanın başka ayarlarla karıştırılmaması için saat ayarlamaları adı altında tüm teknolojik aletlerde “G.M.T” ayar bulunmaktadır. Açılımı “Greenwich Mean Time” yani “Ortalama Greenwich saati” olan bu ayar sayesinde her farklı saat meridyeninde bulunan ülkelerde saat ayarlamaları Greenwich’e göre tekrar düzenlenir.

Türkiye’ye baktığımızda, Greenwich ayarlarına göre 2 saatlik bir önde oluş payımız gözükmektedir. Ancak bu ileri oluş durumu sadece Türkiye’de İzmit bölgesinden geçen saat meridyeni esas alındığında böyle olmaktadır. Normal değerlere bakıldığında Türkiye’nin en doğu ve en batı noktalarında 1 saatlik bir fark olduğu gözlemlenmektedir. Yine de tüm Türkiye’de aynı saat ayarlamaları kullanılmaktadır.kaynak:www.mailce.com

Yorumlar